Tájékoztatás MIKROCENZUSról ( Kis népszámlálás)

Tájékoztatás MIKROCENZUSról ( Kis népszámlálás)

( KSH honlapján található tájékoztató alapján)

 

Tisztelt Lakosság! 

A mikrocenzus egy úgynevezett kis népszámlálás, amely két teljes körű összeírás között követi nyomon a társadalmi folyamatokat mintavételes felméréssel. Az idei mikrocenzusra 2016. október 1-jei eszmei időponttal, pontosan öt évvel a népszámlálás után kerül sor. Az adatfelvétel nem teljes körű, a háztartásoknak mindössze 10%-ára terjed ki, az azokban lakó személyeket érinti. Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer háztartásban végzik el, e háztartások tagjainak kell a kérdőíveket kitölteniük. A mikrocenzust törvény rendeli el, a kiválasztott lakásokban lakók részvétele kötelező az összeírásban – akárcsak a népszámlálás esetében. Mint minden adatfelvételkor, a KSH a mikrocenzus esetében is szigorúan betartja az adatvédelmi előírásokat.

A 2016. október 1-től 31-ig tartó adatfelvétel két szakaszból áll:

-október 1. és 9. között van lehetőség az internetes válaszadásra egyedi azonosító kódot használva,

-ezt követően pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást laptopok és tabletek segítségével.

Minden válaszadónak ki kell töltenie az alapkérdőíveket és egyet a kiegészítő felvételekből, ha az vonatkozik rá. A kiegészítő felvételek a következő kérdéscsoportokra keresik a válaszokat: Miként alakul a nemzetközi vándorlás? Hogyan rétegződik a mai magyar társadalom? Mekkora az egyes szakmák presztízse? Ki mit gondol saját jóllétéről? Miben akadályoznak egészségi problémáink? A tervek szerint az idei mikrocenzus első eredményeit a KSH 2017 májusában teszi közzé.

Zamárdiban Szabó Jánosné Friesz Erika és Kránitz Istvánné Erzsébet fogja végezni az összeírást, fenti témában csak őket engedjék be az ingatlanjukba. Amennyiben bármilyen változás van az összeírással kapcsolatban, tájékoztatást fogunk adni a helyi tv képújságán és a honlapon, valamint érdeklődhetnek a Hivatalban is személyesen, telefonon ( 84 /348-711, 348-950) ügyfélfogadási időben.

 

 

Zamárdi, 2016. szeptember 24.                                                    dr. Dudás Anita jegyző

 Tájékoztatás MIKROCENZUSról ( Kis népszámlálás)