Nők a Balatonért Egyesület – Zamárdi csoport

Alapítás éve: 1995
Vezető neve: Schwarcné Reichert Ildikó csoport vezető
Egyéb tisztségviselők: 3 vezetőségi tag
Taglétszám: a zamárdi csoport 91 fő

Cím: 8621 Zamárdi, Fő u. 85.
Levelezési cím: 8621 Zamárdi, Fő u. 83.
Tel.: +36 30/901 0502
E-mail: zamardi.nabe@gmail.com

Elnök: Szauer Rózsa
Cím: 8230 Csopak, Kőkorsó u. 2.

Egyesületünk 1995. január 22-én alakult, Alsóörsön, a Balaton természeti és környezeti értékeinek védelmére. A szervezet főbb célkitűzése: a fizikai munka mellett fő célunk, az emberek gondolkodásán változtatni, mert H. Wernerrel valljuk: “ A természet tönkretétele és a természet védelme a fejekben kezdődik.”

Jelenleg 20 csoportban több mint 600 taggal dolgozunk a tó körül az alábbi megosztásban: Csopak, Balatonrendes, Balatonalmádi, Balatonarács, Siófok, Zamárdi, Balatonkenese, Balatonfüred, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonederics, Keszthely és vidéke, Balatonberény, Fonyód, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Badacsonylábdihegy, Nemesvita, Budapest.

Az egyesület munkássága: Megalkottuk a Balaton Tízparancsolatát, azaz azokat az óvintézkedéseket, viselkedési normákat, amelyek betartása óhatatlanul szükséges a tó ökológiai állapotának javításához. Emblémánkon kéri a tó, hogy VIGYÁZZ RÁM!

Az eddig elért eredmények, összejövetelek, rendezvények, egyéb tervek

1995-ben elindítottuk elsőként a tó mellett a parlagfű mentesítési munkálatainkat
1996-ban elkészítettük környezetvédelmi társasjátékunkat.
1996-ban határoztuk el, hogy kétévenként emléket állítunk egy balatoni nagyasszonynak. Dr. Sebestyén Olga professzor asszonynak emléktáblát helyezünk el Tihanyban és megjelentettük a NABE kis könyvtárában az életéről és munkásságáról készült anyagunkat.
1998-ban közhasznú egyesületté alakultunk át és kibővítettük céljainkat az alábbiak szerint: Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés. Kulturális örökség megóvása.
1998-ban Pintérné Balogh Lídiának a Balaton mesemondójának állítottunk emléktáblát szintén Tihanyban. Ugyanebben az évben a Pajtás hajó borulásának 45. évfordulójára emlékművet avattunk, és kiállítás keretében mutattuk be a balatoni hajózás legnagyobb tragédiáját.
1999-ben megjelentettük a “Balaton dicsérete” c. antológiánkat, amely két évszázad közgondolkodását mutatja be a Balatonról.
2000. áprilisában rendeztük meg az első szóló ének, szóló hangszer versenyünket. Az itt gyűjtött dalokból CD-t készítettünk.
2000. tavaszán elhatároztuk, hogy egyesületünk pótolja a hiányt, amely 60 év óta várat magára és elkészítjük “A Balaton Könyve” c. olvasókönyvet a balatoni általános iskolák felső tagozatosainak. A könyv 2001. augusztus 03-án elkészült 8000 példányban, 192 oldalon, 474 színes és fekete-fehér képpel. 2002-ben megjelent a bővített második kiadás.
2000. tavaszán Amerikában egy nemzetközi konferencián vettünk részt és ennek a tanulmányútnak hatására szeretnénk megvalósítani egy Balatoni Ökológiai Információs Központot, Alsóörsön. Mára megkezdődtek a munkák.
2000. október 6-án a Balatoni Szövetség BALATON DÍJ-al tüntette ki egyesületünket.
2001. január 30-án elnyertük “AZ ÉV CIVILSZERVEZETE” megtisztelő címet.
2002. május 2-án Dukai Takács Judit költőnő emléktábláját avattuk Keszthelyen.
2003-ben a “Balaton könyve” c. olvasókönyvből 3 fős csapatok készültek. A legjobb csapat év végén részt vett a területi döntőn, amit Balatonberényben rendeztek.
2004. augusztus 7-én Kájel Endréné Koroknai Zsófia az endrédi csipke megteremtője tiszteletére a mi csoportunk vezetésével emléktáblát avattunk.

Az eddig felsorolt munkák az egész egyesületre vonatkoznak, ezen belül a Zamárdi csoport tevékenységei

 • lefestettük a strand kabinjait, padjait
 • lemostuk a parti sétány lámpaburáit
 • évente kétszer – tavasszal és ősszel – szemétgyűjtést szervezünk
 • rendbe tettük a buszmegállókat
 • évente egyszer kirándulni meg a csoport
 • emblémákkal ellátott pólókat, és szatyrokat készítettünk
 • segítünk a „Falu-nap” és a veteránverseny lebonyolításában
 • asszonyaink részt vettek a parkerdő kialakításában
 • az iskolánál gyűjtjük a használt étolajat
 • két emlékhelyet gondozunk, és felügyeljük a játszóterek játékait
 • kézimunka- és barkácskiállítást szervezünk
 • Széplak-alsón védnökséget vállaltunk a Rózsa-tér felett, ott parkosítottunk, növényeket ültettünk, gondozzuk a teret
 • Moldvai csángó kislány magyar nyelvű taníttatása

A NABE zamárdi csoportja több alkalommal sikeresen pályázott az NCA által kiírt határokon átnyúló szakmai együttműködés keretében. (2006-2007-2008 évben) Az erdélyi testvértelepülésen működő Pro Vécke Egyesülettel kötöttünk szakmai  megállapodást.
2008-ban a BFT  norvég alapú pályázatán is nyert civil szervezetünk támogatást. Egy MTZ traktorral, egy önjáró fűnyíróval, valamint 39 db utcai szemétgyűjtővel járultunk hozzá városunk hatékonyabb tisztaságához. A gépek üzemeltetési jogát a GAMESZ részére átadtuk.
2007 tavaszán meghirdettük a “Virágos porta ,virágos település “című versenyt
2008 novemberében ádventi koszorút állítottunk fel az önkormányzat előtti parkban.

Parlagfű mentesítési program – felvilágosító munka

Tevékenyen részt veszünk a parlagfű irtásában. Az elmúlt évben fűkaszát bocsátottunk a lakosság rendelkezésére azért, hogy a parlagfű irtását könnyebbé tegyük. Minden évben pályázatot hirdetünk (vers, próza, rajz) a tanulók számára természet és környezetvédelemmel kapcsolatban. A legjobb pályamunkák készítői jutalomban részesülnek. A 3 első helyezett mű megjelenik a “Zamárdi Hírmondó”-ban. Minden év októberétől március végéig a Balatoni Téli Esték előadássorozatot rendezzük, ahol neves Balaton-kutatók, környezet-és természetvédelemmel foglalkozó szakemberek tartanak előadást.
A Zamárdi Hírmondóban rendszeresen jelenik meg írás környezetünk védelméről és az egyesület életéről.

 Nők a Balatonért Egyesület – Zamárdi csoport