Bemutatkozik a Zamárdi Értékvédő Egyesület:

Egyesületünk annak köszönheti létrejöttét, hogy 2021 októberében fény derült arra, hogy 8 darab kilencszintes és 10 ötszintes lakó- és
szállodaépületet
húznának fel Zamárdi nyugati részén egy 12 hektáros területre. Ez óriási tiltakozó hullámot indított el, mert a beruházás megsemmisítette volna Zamárdi kisvárosias, kertes, családi házas jellegét és egyben veszélyeztett Natura 2000-es védettségű területeket. A sikeres aláírásgyűjtés után gondoltunk arra, hogy érdemes lenne egyesületet alapítani, mert szervezett formában jobban tudnánk befolyásolni a helyi döntéseket. A Zamárdi Értékvédő Egyesületet hivatalosan 2023. júniusában jegyezték be.

Célunk Zamárdi meglévő természeti környezetének, épített és természeti értékeinek védelme, a település kisházas, falusias, nyaraló jellegű arculatának megőrzése, épített kulturális örökségének ápolása. Emellett a négyévszakos idegenforgalmi időszak megvalósítása az állandó és az időszaki lakosság, a helyi vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat bevonásával.

Fontosnak tartjuk a helyi lakosok és a nyaralótulajdonosok között fennálló, jórészt előítéleteken alapuló ellentétek csökkentését és a párbeszéd elősegítését.

A helyi értékek megőrzésén túl, foglalkoztat minket az egész Balaton sorsa, ezért szeretnénk kapcsolatokat építeni azokkal a civil szervezetekkel, akiknek szintén szívügyük a tó jelene és jövője. Szerintünk a legfontosabb a Balaton élővilágának, vízminőségének, természeti környezetének megőrzése, hogy unokáink is gyönyörködhessenek benne.

Vékás Magdolna (elnök), Fekete Orsolya, Rettich Tamás (alelnökök)